PIHENJ, FEDEZD FEL, ÉLD ÁT

Pihenni tudni kell. Szánj időt az édes semmittevésre és az aktív programokra is.

ÉDES SEMMITTEVÉS

Amikor nincs más célod, csak a kikapcsolódás. Amikor csak pihensz.

FEDEZD FEL

Olykor el kell indulni felfedeni a környéket. Ismerd meg a kulturális értékeket, nézz körül Szekszárdon, Bátaszéken és Grábócon.

EGYÉL & IGYÁL

A szekszárdi borvidéken méltán elismert pincészetekhez látogathatsz el. Nem csak kiváló boraikat tudod megkóstolni, a legtöbb helyen remek ételekkel is várnak.

ERDEI VASÚTTAL

GEMENC. Egyedülálló természetvédelmi terület, gyönyörű ártéri erdő a Duna mentén. Egész évben közlekedik az erdei kisvasút.

BAKANCCSAL, BICIKLIVEL

Szekszárdi dombság, Mecsek, Gemenc - gyalogosan vagy kerékpárral érdemes ezt a gyönyörű vidéket megismerni.

STRANDPAPUCCSAL, HAJÓVAL

Strand, kajak-kenu, sétahajó, horgászat. Ha vizes élményt keresel, közel a Duna, s közel a Szálkai-tó is.

ÉDES SEMMITTEVÉS

Olykor nem kell semmit se tenni. Egyszerűen csak pihenni a Pihenőházban. Reggel hosszasan lustálkodni az ágyban. A teraszon kényelmesen kortyolgatni a kávét. A napsütésben sétálni egyet a kertben, a faluban vagy a szőlőben. Leülni a padra, becsukni a szemet és élvezni a madárcsicsergést és a meleg napsugarakat. Heverészni a kertben a napozóágyon egy jó könyvet olvasva. Leheveredni a kanapéra és megnézni egy szép klasszikus filmet. Begyújtani a kandallóba és nézni, ahogy ropog a tűz. Zenét hallgatni. Beszélgetni, játszani, kártyázni, focizni, tollasozni. Közösen bográcsozni, grillezni vagy este szalonnát sütni a tűznél. Csak kikapcsolódni, élvezni a pillanatot, az együtt töltött időt.

KULTURÁLIS FELFEDEZÉSEK: Látnivalók Szekszárdon

Szekszárdon sok látnivaló vár arra, hogy megismerd, felfedezd. Néhány tipp: A Garay Élménypincében kezedben egy pohár borral járhatod be a középkorban épült pincerendszert. Az interaktív borúton az illatok, az ízek, a tapintás, a művészetek és a tudomány segítségével ismerheted meg a borkultúrát. A Mézeskalács Múzeumban nem csak hat generáció óta működő családi hagyományba csöppensz, hanem Jancsihoz és Juliskához hasonlóan teljes mértékben elmerülhetsz a mézeskalácsok világában. A Mészöly Miklós múzeumban látható kiállítás valósághűen mutatja be Mészöly Miklós és Polcz Alaine budapesti lakásának két részletét, az író eredeti bútoraival berendezett könyvtárszobáját, valamint a hálószobáját. A Művészetek Házának otthont adó egykori zsinagóga épülete színvonalas kiállítások, koncertek és hangversenyek helyszíne. Babits Mihály szülőháza az eredeti bútorokkal, a család mindennapi használati tárgyaival berendezve látható. Lapozgathatod a Babits család fotóalbumát, böngészheted Babits kézírását. A Bormúzeum az egykori „török fürdőben” nyitotta meg kapuit a borvidék történelmét, jellegzetességeit, kultúráját mutatja be. A vármegyeháza Pollack Mihály tervei alapján épült klasszicista épület belső udvarán az 1061-ben I. Béla által alapított bencés apátság romjai találhatóak. Sétáljatok fel a kilátóhoz és nézzétek meg Szekszárd panorámáját.

Grábóci szerb ortodox kolostor és templom

Az 1585-ben alapított kolostor az ország egyetlen épen fennmaradt kolostortemploma. A grábóci szerb ortodox kolostor és templom (szerbül: Manastir Grabovac) a Tolna megyei Völgység egyik „világtól elzárt”, erdővel borított dombok között megbújó kisközségében Grábócon található, ahová 1580-ban érkeztek ortodox szerb szerzetesek a dalmáciai szerb Dragovity kolostorból. A faluban akkoriban már éltek a törökök elől korábban ide vándorolt szerb családok. A kolostor összes épülete 1994 óta ismét a magyarországi szerb ortodox egyház tulajdonában van. A hely több évszázadon át a „magyarországi szerb kultúra Athénje”, a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt. A templom legfőbb dísze a 18. században készült ikonosztáz, mely az ortodox egyházművészet kiemelkedő alkotása. A grábóci szerb kolostor jelentősége messze túlmutatott a megye határain. Az egész Kárpát-medencei szerbség szellemi és vallási központja volt, egy valóságos "magyar Athosz".

Látnivalók Bátaszéken

A közeli Bátaszéken is van pár látnivaló, amit figyelmedbe ajánlunk: Az "Év Fája" versenyben 2015-ben a bátaszéki Öreg Molyhos Tölgy nyerte el az első helyezést. Ez egy gyönyörű fa egy hangulatos kis kápolna mellett, ahonnan csodás kilátás tárul Bátaszékre és a környező vidékre. A város központjában található tájház a Bátaszéken élő három legnagyobb népcsoport - német, székely és felvidéki magyarok - tárgyi emlékeit, bútorait, ruháit, kézimunkáit mutatja be. Közeledve a város központjához, már messziről magasodik a Nagyboldogasszony római katolikus plébánia templom tornya. Nem lehet nem észrevenni, hiszen ez ma Magyarország 6. legmagasabb temploma. A templom kertjében az egykori Ciszterci Apátság romjait találod, amit a mindössze 12 éves II. Géza király alapított 1142-ben.

GASZTRONÓMIAI ÉLMÉNYEK: Pincészetek és éttermek a környéken

A borvidék imponáló fejlõdést produkált az utóbbi években. Egyre többen ismerik, egyre többen szeretik a szekszárdi borokat. A környéken számos helyen épült igényes, korszerű borház és feldolgozó, miközben a szőlőterületek fejlesztése is folyamatos. Néhány tipp, hogy Alsónána közelében akár gyalogosan, akár kerékpárral is, mely pincészeteket érdemes felkeresnetek: Fritz Tanya (decsi szőlőhegy) Takler Pince (decsi szőlőhegy) Lajvér Borház (Szálka) Tűzkő Birtok (Bátaapáti) Szeleshát Szőlőbirtok (Bátaszék-Lajvér) Természetesen ezeken kívül is számos pincészet vár a szekszárdi borvidéken... És éttermek, amiket figyelmedbe ajánlunk a közelben: Horog Étterem (Szálka) Trófea Étterem és Pizzéria (Szálka) Fritz Tanya (decsi szőlőhegy) Takler Kúria (decsi szőlőhegy)

KALANDOK A TERMÉSZETBEN: Gemenci erdő és kisvasút

Alsónánától mindössze 15 percnyi autóút Pörböly, a Gemenc kapuja. A Gemenci erdő a rendszeresen elöntés alá kerülő 180 km2-es területével nem csak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. Pörbölyön az Ökoturisztikai Központban az ártér élővilágát, az erdő és vadgazdálkodás tárgyi emlékeit, a Sárköz népművészetét bemutató interaktív kiállítás, vadmegfigyelő, kerékpár- és túrakenu kölcsönző vár. Innen indulnak naponta az ártéri rengetegbe a Gemenci Erdei Vasút járatai. Tippünk: Erdei kisvasúttal menjetek el Pörbölytől Lassi megállóig, ott a halászati Kiállítás mellett pihenőpark, erdei játszótér, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely vár.

HEGYEKEN - DOMBOKON: Túrázás, kerékpározás

Bati-kereszt kilátó 360 fokos panomára a Szekszárdi-dombság egyik legmagasabb pontján, a Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala mentén. Szálkai-tó Szálka mellett a szekszárdi dombvidék leghosszabb északkelet-délnyugati irányú völgyének elzárásával szabálytalan alakú víztározó jött létre. Ez a mesterséges tó ma a falu legnagyobb vonzereje. Keselyűs A Holt-Sió parton található állomás közvetlen környezetében a Keselyűsi tanösvény várja a kirándulókat. A tájékoztató táblák a folyamatos erdőborítást eredményező erdőszerkezet átalakítást, valamint az erdő élővilágát mutatják be a látogatóknak. Bárányfok A Szekszárdtól 6 km-re lévő végállomás körül található Bárányfoki tanösvény (kb. 60 perc), a jellegzetes ártéri tájat, a vegetáció jellemző fajait és az erdei élőhelyeket mutatja be. Vadmegfigyelő Az Ökoturisztikai Központból kijelölt gyalogúton, hangulatos erdei környezetben 15 perces sétával érhető el a vadmegfigyelő hely. A mintegy 2 hektáros bekerített erdőrészletben gímszarvasokat és vaddisznókat lehet megfigyelni. Nagyrezét Az erdei vasút nagyrezéti megállójából induló gyalogösvényen érhető el a látogatók számára a Méhészeti Gyűjtemény, ahol többek között az üvegfalú kaptárokban élő méhek életével és méhészeti eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

FOLYÓN - TAVON: Evezés, hajózás, horgászás, strandolás

Szálkai-tó: strandolás és horgászás A falu határában, gyönyörű völgyben fekszik a több, mint 2 kilométer hosszú, két részből álló szálkai tó. Az első tó a horgászás szerelmeseinek tartogathat kellemes időtöltést, a második tó partján pedig strand és kemping található. A víz minősége kiváló, az ide látogatók gyönyörű, nyugodt környezetben élvezhetik a strandolás örömeit. Sétahajózás 100 fős Gemenc sétahajóval rövidebb és hosszabb kirándulásokat tehetünk a Dunán, kedvező vízállás esetén a mellékágakban. Az utazás kombinálható erdei vasutazással is. Az indulás helyszíne: a Gemenc Zrt. kikötője, mely a IV. Károly rakparton, Baján található (Duna bal part 1480 fkm) a Duna hídnál. Kenuval a Gemenci erdőben, a Duna mellékágain A Gemenci erdő mellékágait különleges módon is fel lehet fedezni. Az országban egyedüliként itt az erdei vasút menetrend szerinti járataival szállítják a kenukat, a kajakokat a Duna mellékágaihoz valamint a Sió partjára. A túrázók négy túraútvonal közül választhatnak szabadidejüknek és edzettségüknek megfelelően. Igény esetén túravezetőt is tudnak biztosítani a vízi kalandozáshoz. Jó szerencsével védett madarakkal, valamint hűsölő szarvasokkal, vaddisznókkal is találkozhat az ide látogató.