Igazi szarvasbőgés Gemencen

Hallgass igazi szarvasbőgést a gemenci erdőben!

Szarvasbőgés Gemenc. Gemencről egyből a védett és egyedülálló ártéri élővilág jut eszembe és természetesen a szarvasok. Itt él az ország legszebb és legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas állomány. Így hát ez a gyönyörű vidék az, ahol egyszer mindenképpen érdemes meghallgatni az igazi szarvasbőgést.

Pihenőházunk autóval mindössze 15 percre található a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól, ahol az esti órákban indulnak a szarvasbőgés hallgató túrák.

Gyere, hallgasd meg a szarvasbőgést és pihenj nálunk a hétvégén!  Foglaláshoz kattints ide

 

Gemencen a szarvasbőgés kezdete jelenti az ősz érkezését. Általában augusztus utolsó heteiben kezdődik, és szeptember végéig tart a szarvasbőgés időszaka, míg vadászatuk szeptember 1-jén kezdődik. A szeptember elején kezdődő vadászati szezon idején korlátozottan látogatható az erdő, ám a Pörbölyrői induló szarvasbőgés hallgató túrák résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy megtapasztalják a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát.

 

Hallgass bele Te is!

A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A nász idején a kifejlett bikák bőgésükkel hívják fel a nőstények figyelmét. A szarvasbika jellegzetes hangja egyben  jelzés is a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura. A bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között.

A szarvasbőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. A szarvasbőgés idején a rejtőzködő életmódot folytató idősebb bikák bátrabban mozognak, egy-egy kaszálón, réten, kiszáradt tóparton jól meg lehet figyelni az állományt. A gemenci erdő húsz és fél ezer hektáros területén mintegy ezer gímszarvas él, és körülbelül háromszázra tehető az idősebb bikák száma.

A Gemenc Zrt. hetente szarvasbőgés-hallgató túrákra hívja a természetbarátokat.

 

Igazi szarvasbőgés hallgató túrák Gemencen 2019-ben

2019. augusztus 30. péntek – erdei vasúttal vagy lovasfogaton

2019. augusztus 31. szombat – erdei vasúttal vagy lovasfogaton

2019. szeptember 6. péntek –  erdei vasúttal

2019. szeptember 7. szombat –  erdei vasúttal

2019. szeptember 13. péntek – erdei vasúttal, gyerekbarát programmal kiegészítve!

2019. szeptember 14. szombat – erdei vasúttal

 

Igazi szarvasbőgés hallgató túrák programjai Gemencen

A túrák Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központból indulnak.

A résztvevők az erdei vasúttal vagy lovasfogaton juthatnak el a “leghangosabb” erdőrészekbe ahol nagy eséllyel lehet szarvasbőgést hallani. A vasút vonalát követve Nyári-legelőn, Malomtelelőnél, Lassiban vagy a Bárkarakodó-réten figyelhetik meg a gímbikák nászát jelző bőgést.

 

A VASÚTI KIRÁNDULÁS PROGRAMJA

17:30 Gímvallatás

Mit olvashat ki a vadász a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, hogyan élnek a gímszarvasok? Ezekre a kérdésekre is válaszokat ad vadász kollégánk az előadása során. Bemutatja az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsokat is és a bőgőkürt sem marad néma.

18:00 A gemenci szarvasok

Mosonyi Szabolcs operatőr – rendező Gemencen forgatott természetfilmjének vetítése

18:30 A vonat (és a lovasfogatok) indulása az erdőbe

kb. 20:30 Visszaérkezés Pörbölyre

 

RÉSZVÉTELI DÍJ

Erdei vasúttal: 3250 Ft/fő

Lovasfogaton: 4000 Ft/fő (aug. 31-én)

 

LOVASFOGATOS KIRÁNDULÁS VACSORÁVAL augusztus 30-án!

Lovasfogatos kirándulás vacsorával: 9500 Ft/fő

 

GYEREKBARÁT PROGRAM szeptember 13-án!

A túrákon való részvételt gyerekek részére általában nem ajánlják, de szeptember 13-án az Ökoturisztikai Központból induló túrára várják a gyermekeket is, ekkor a csendes hallgatózást megunó fiatalok kézműves foglalkozáson vehetnek részt Lassiban.

Gyermek jegy ára:  1600 Ft/fő

 

ELŐZETES HELYFOGLALÁS

A vonaton és a lovasfogatokon korlátozott a férőhelyek száma, ezért kérik, hogy előzetesen jelezd részvételi szándékod a lenti elérhetőségek valamelyikén.
Gemenc Zrt.Ökoturisztikai Központ
Pörböly, Bajai út 100.
Telefon: 30 243-4613 és 74 491-483
email: okocentrum@gemenczrt.hu

 

NÉHÁNY FONTOS TUDNIVALÓ

A túrák célja, hogy a résztvevők a lassan besötétedő réten vagy tisztáson csendben ücsörögve, sétálva átérezhessék a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát. Nem valószínű, hogy meg is pillanthatják a közelükben bőgő szarvasokat, és a bőgés intenzitása is estéről-estére változik.

A helyszín határait jelzőszalaggal körbekerítik. Kérjük, hogy a jelzett területet senki ne hagyja el, hiszen ebben az időszakban tilos az erdő más részein tartózkodni.

A vonat visszaindulásának időpontjáról a vonatkísérők adnak tájékoztatást a területre való kiérkezéskor. Ezt az időpontot érdemes komolyan venni, mert az esti szürkületben nincs mód meggyőződni arról, hogy mindenki visszaszállt-e a szerelvényre, és mint tudjuk, a vonat nem vár…

A program változhat az időjárási körülmények, útviszonyok és egyéb, előre nem tervezhető kedvezőtlen esemény miatt.

Forrás és további információ: Gemenc Zrt. weboldala 

 

Hogy kedvet kapj és gyere szarvasbőgést hallgatni…

Néhány kedvcsináló videó, hogy milyen is a szarvasbőgés Gemencen és milyen programokra számíthatsz:

 

Patrícia Pihenőház – szállás Gemenc közelében

Pihenőházunktól autóval negyed óra alatt a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban vagy, ahonnan indulhatsz is a gemenci szarvasbőgés hallgató túrára. Pihenj meg nálunk este, s másnap reggel kipihenten finom paraszt reggelivel köszöntheted a napot. Foglalj most!